duminică, 7 februarie 2010

Actiuni distale asupra creierului

Studiile au demonstrat ca daca hipnotizatorul i se adreseaza subiectului pe un ton foarte lent si moale va reconecta creierul acestuia cu undele somnului si ale relaxarii. Cu alte cuvinte, inflexiunea vocii poate transmuta subiectul din frecventa Beta (14-30 Hz) in Alpha (9-13Hz); Theta (4-8 Hz) si chiar in Delta (1-3 Hz). Daca se foloseste un ton dinamic, evident se obtine efectul invers. Creierul se sincronizeaza in mod natural cu sunetele care sunt consecinta plimbarii undelor prin straturile atmosferei. Sunetele sunt receptate si decriptate neuronal. Muzica modeleaza scoarta cerebrala si influenteaza retelele neuronale.In anumite clinici, bebelusii sunt ingrijiti in spatii unde se difuzeaza muzica simfonica.

In razboiul din Vietnam, elicopetrele de asalt erau inzestrate cu boxe gigant din care se auzeau uverturile lui Beethoven. Efectul a fost teribil pentru armata inamica. Vietnamezii nefiind familiarizati cu aceste game sonore, suprapuneau imaginea elicopeterelor peste sunetul foarte puternic si aveau senzatia ca se confrunta cu o arma capabila sa le manipuleze emotiile si sa le paralizeze vointa de lupta.


Shamanii folosesc dintotdeauna sunete ritmate pentru a intra in transa (Theta). In toate religiile se canta se recita mantre, litanii, matanii.
Mamele isi conduc copiii catre dimensiunea somnului profund (Delta) cantandu-le incet si pe un ton bland. Pe vremuri, detinutii de la galere vasleau cu spor si constant fiind influentati de ritmul tobelor cu care se sincronizau. Creierul "prins captiv in plasa undelor" va consuma mai putina energie si prin focusarea la ritm indeparteaza oboseala si gandurile parazite, si ele mari consumatoare de energie vitala. Soldatii pe front sunt imbarbatati cu ajutorul ritmurilor regulate si al sunetelor cu precadere al tobelor, timpanelor, timbalelor si al trompetelor. Atat nazistii cat si comunistii si in general toate regimurile dictatoriale manipuleaza si controleaza multimile printr-un spectacol audio-vizual complex: defilari, marsuri ritmice ale soldatilor imbracati de parada, coregrafie tematica si muzica inalatatoare.

Masele se lasa conduse de ritm si in concerte, in cluburi etc. Hipnoza, ca si alte forme de transa, precum si reactiile inconstintului cum ar fi rasul, cascatul, scarpinatul sunt stari mentale foarte molipsitoare. Din punct de vedere al tehnicilor militare de influentare distala, folosirea mesajelor subliminale in textele unor melodii celebre, a adus un avantaj net. Englezii au postat in spatiile de pauza dintre cuvintele piesei indragite de nemti Lili Marlene mesaje defetiste inregistrate la o turatie pe care constinetul nu le recepteaza, dar subconstientul si inconstientul le inregistreaza simultan. Astfel, cand soldatii ascultau pe front melodia furnizata de spionii britanici, pe langa versurile obisnuite receptau si texte de genul: "nu are rost sa lupti, Hitler este un nebun care a pierdut deja razboiul".