joi, 11 februarie 2010

Principiile manipularii

In manipulare, principalul obiectiv este ca tinta sa adopte decizii imediate, nefiltrate rational, impulsive. Astfel se creaza un cadru, o situatie emotionala la limita, in care factorul de stres impiedica procesele de gandire si analiza. Sa nu uitam ca emotiile sunt mult mai usor de controlat decat ratiunea. Televiziunile comerciale vand emotii create artificial care creaza dependenta de "o lume perfecta". Cine are acces la surse de informare in masa poate crea curente de opinie si chiar de gandire, adevarate filosofii sociale.
Prin propaganda, partidul national socialist a reusit sa convinga o tara intreaga, aproape,ca sursa raului sunt evreii, ca rasa ariana este investita de Providenta sa conduca lumea. Comunistii au reusit in cateva decenii sa desacralizeze popoare intregi. "Religia este opium pentru popor", funesta afirmatie a lui Lenin, agent secret german, finantat de oligarhiile americane (Rotschild, Morgan) a incurajat jumatate de planeta sa devina atee.
Capitalismul stimuleaza zonele emotionale instinctive, minore pentru a putea implementa consumismul. Perspectiva placerii stimuleaza imaginatia si constrange subiectul sa se refugieze intr-un univers iluzoriu, in care doar banii asigura succesul. Cineva castiga enorm controland raportul productie-consum-beneficiu. Statele conduc sistemele militare in functie de interesul politic. Doar serviciile secrete se mentin, sau ar trebui sa se mentina absolut neutre si detasate de patimi. Inteligenta este cea care previzioneaza. Manipulatorii au nevoie de prosti.