duminică, 14 februarie 2010

Utilitatile rezonanatei magnetice



Sa intelegem putin cum functioaneaza RMN. Atomul este alcatuit din nucleu si din electroni (-) care se rotesc in jurul sau. Nucleul este compus din protoni (+) si neutroni (n). Fiecare proton are un camp magnetic si se invarate in jurul axei sale intre cei doi poli (exact ca pamantul). Aparatul emite unde radio, obligand protonii subiectului vizat sa se alinieze in sensul campului sau magnetic. Astfel campul magnetic uman interfereaza cu campul magnetic al RMN. Daca, in domeniul medical, aceste proceduri descopera diferite anomalii si boli, in cel cu aplicabilitate militara RMN este utilizat la citirea modificarilor neuronale.

De exemplu, prin rezonanta magnetica se poate sti cu precizie daca cineva minte. In creier, cortexul cingular anterior, zona responsabila cu inhibarea raspunsurilor apare pe monitoarele de control ale aparatului. Aceasta zona cerebrala perimite intrepatrunderea legaturilor care provin din creierul limbic (emotional) cu cele provenite din cortexul prefrontal care asigura planificarea actiunilor. Cerecetatorii au descoperit ca depresia diminueaza activitatea acestei zone, iar euforia o potenteaza. Cu ajutorul unor camere de luat vederi termice si a unor encefalograme obtinute prin RMN se va putea sti cu exactitate ce, la ce si de ce a gandit subiectul vizat. Dupa o intrebare, creierul raspunde automat prin imaginea corespunzatoare.

Daca este analizat RMN, profilul unui criminal, creierul acestuia va reda pe monitorul de control scena cu pricina, intrucat creierul emotional este mult mai usor de controlat decat cel rational. Un nevinovat, intrucat nu a trait scena va emite pe monitoare cu totul altceva. Temerea cu privire la aceste tehnologii este justificabila daca ne gandim ca ele pot incapea pe mainile unor dictatori sau in patrimoniul unor state fundamentaliste.