sâmbătă, 13 februarie 2010

Tehnologii militare cu efecte civile


Istoria, de pana acum, ne arata ca avantajul tehnologic, a fost apanajul unei elite preocupate, din pacate pentru a pastra un avantaj net in fata propriului popor, precum si ca ascendent in fata altor state. Controlul focului, al fierului, al electricitatii, cunoasterea astronomica si astrologica, arhitectura, scrierea, sistemul zecimal, geometria si, iata, astazi informatica, controlul energetic, domeniul nuclear, fizica quantica, etc sunt obiecte de studiu si analiza pentru o categorie foarte exclusivista, de regula provenita din structurile militare. Bugetul S.U.A alocat armatei este, azi putin mai mare decat bugetele tuturor statelor la un loc. Ne mai miram, ca presiunile fabricantilor de arme asupra politicilor guvernamentale dicteaza razboaiele planetare. Controlul resurselor strategice asigura, evident o pozitie cheie privind deciziile politicii externe.
Uneori, tehnologiile militare ajung sa slujeasca societatii civile. Este cazul rezonantei magnetice, celebrul RMN. Aparatul este compus dintr-un electromagnet gigant, inconjurat de zeci de kilometri de fire supraconductoare. Toate sunt montate intr-un dispozitiv cu pereti dubli. Interiorul capsulei este inundat cu heliu lichid mentinut la o temeperatura constanta de -273 de grade. Aceasta temperatura situata putin deasupra lui zero absolut are ca efect imobilizarea completa a moleculeor. Supraconductivitatea mareste de o mie de ori proprietatile conductibile ale unor materiale ca plumbul si cuprul prin aducerea lor la temperaturi extrem de mici.

Campul magnetic RMN este de aprox. 10.000 de ori mai mare decat cel al pamantului, de aceea capsula este introdusa intr-o cusca Faraday din otel sau cupru, impermeabila la diferitele radiofrecvente din mediu. In domeniul medical rezonanata magnetica intra intr-o "comunicare directa" cu rezonanata organismului uman. Fiecare organ, tesut, sistem emit semnale diferite pe care RMN de le decripteaza evidentiind anomaliile.